Fizica Atomica

Institutul de Fizica Atomica reprezinta, cu o traditie de peste 60 de ani de cercetare stiintifica cu performante remarcabile, simbolul cercetarii in fizica din Romania. Incepand cu anul 1996, principala activitate a IFA este cea de conducere de programe de cercetare-dezvoltare specifice domeniului. Pe langa conducerea programelor nationale CERES si CEEX, desfasurata in perioada 2001-2008, in prezent, IFA coordoneaza participarea Romaniei in cadrul unor mari colaborari internationale cum sunt EURATOM-Fusion (al carui principal obiectiv este reallizarea la Cadarache a reactorului ITER), CERN (laborator international pentru fizica particulelor aflat la Geneva), noi proiecte al caror scop este de a pregati experimente noi la ELI-NP si FAIR, proiecte in cadrul colaborarii Romania-CEA (Comisia pentru Energie Atomica si Energii Alternative din Franta). In perioada 2008-2009, IFA a avut o contributie substantiala la pregatirea, sustinerea si succesul dosarului de candidatura a Romaniei pentru construirea in tara a infrastructurii de cercetare ELI (interactiunea laser-materie la cel mai inalt nivel de intensitate). IFA participa la programul STAR in cadrul a doua proiecte STAR-Science si STAR-Technology.

De asemenea, IFA are experienta in coordonarea si realizarea proiectelor de actiuni-suport pentru cercetare. 

In perioada 2009-20011, in cadrul proiectului ESFRO, IFA a coordonat un consortiu national reprezentativ (format din 10 institute de cercetare si 6 universitati) care a realizat evaluarea cercetarii de fizica in Romania in perioada 2001-2010 si o strategie pe termen scurt si mediu (pana in anul 2020); in cadrul acesteia, o atentie deosebita a fost acordata participarii Romaniei in marile colaborari europene.

IFA organizeaza, in mod regulat, seminarii de interes general atat pentru comunitatea stiintifica cat si pentru mediul industrial si de afaceri din Romania. IFA este procupata, in mod constant, de atragerea elevilor si studentilor catre stiinta; in acest sens, organizeaza workshop-uri, vizite in laboratoarele de pe Platforma Magurele, intalniri cu personalitati si realizeaza o mai atractiva prezentare a rezultatelor cercetarii prin intermediul mass-media.

Mai multe detalii despre toate aceste activitati pot fi gasite pe site-ul institutului www.ifa-mg.ro