Fizica Nucleara

Institutul National pentru Fizica si Inginerie Nucleara IFIN HH) este cel mai mare institut de cercetare-dezvoltare din Romania  – in termeni de infrastructuri si de personal – acopera circa 10% din productia stiintifica la nivel national. IFIN-HH desfasoara o larga paleta de activitati de cercetare si dezvoltare in fizica fundamentala si aplicata si in domenii conexe, cum sunt: astrofizica, fizica particulelor elementare, fizica atomica, fizica vietii si a mediului, fizica teoretica, tehnici si tehnologii nucleare, sisteme de comunicatii avansate. Operand o varietate de instalatii de cercetare de interes national (acceleratorul Tandem Van de Graaf, ciclotron, centrul de iradieri cu scopuri multiple, statia de tratare de deseuri radioactive), IFIN-HH reprezinta o parte importanta a infrastructurii de cercetare din Romania.

IFIN-HH isi concentreaza eforturile si resursele in doua directii : (a) dezvoltarea capabilitatilor la nivel local care sa permita ramanerea in avangarda stiintei si tehnologiei nucleare ; si (b) participarea substantiala la marile infrastructuri de cercetare continentale, cum sunt GSI-Darmstadt (Germany), GANIL-Caen (France), CERN (Geneva), JINR (Dubna). IFIN-HH va continua sa-si dezvolte infrastructura, personalul de cercetare si domeniile de expertiza. Promovand tineri cercetatori in domenii de frontiera ale stiintei contemporane, imbinand armonios entuziasmul lor cu tenacitatea celor mai in varsta.Focalizat in principal pe cercetari avansate in fizica atomica si sub-atomica, IFIN-HH este totodata preocupat de largirea impactului pozitiv al domeniului nuclear in industrie precum si in societate ca ansamblu, oferind servicii profesionale unicat in domeniu.

Diversitatea aplicatiilor de fizica nucleara si a spin-off-urilor promovate plaseaza institutul nu doar ca un promotor activ al progresului si modernitatii ci si ca un contributor semnificativ la cresterea acceptantei domeniului nuclear. In acord cu principalele teme de cercetare abordate, IFIN-HH se afirma ca un partener valid in contextul mai larg al stiintei mondiale. In ultimii ani IFIN-HH, a participat la peste 200 de proiecte nationale si la peste 20 de proiecte europene.